70% іноземців на «Євробаченні» побачили в конфлікті на Донбасі війну з Росією


Фан-зона Feel Ukraine – «Відчуй Україну» на Контрактовій Площі у Києві під час «Євробачення»

Як іноземці сприймають Україну, що думають про її євроінтеграцію та конфлікт на Донбасі 1060 гостей «Євробачення» опитували аналітики соціологічної компанії GfK Ukraine протягом усього пісенного конкурсу. До України приїздили як громадяни країн-членів ЄС (59% опитаних), так і інших країн (41% опитаних).
Можна сказати, що Україна стала більш знайомою для європейців, в Україну більше їздили, Україна стала ближчою
Опитування гостей Євробачення замовив Інститут світової політики. Його аналітик Дарія Гайдай розповідає: найбільше (43%) серед опитаних – молодь. «Це були активні люди, які вирішили вирушити у цю подорож до України. І це така можливість для нас поглянути в майбутнє, в Європу, тому що вони мають свої очікування, сприйняття України, на які вже менше впливає минуле в Радянському Союзі», – каже Дарія Гайдай.

У рамках дослідження закордонних гостей запитували, чи відвідували вони Україну раніше. Результати були приблизно «п’ятдесят на п’ятдесят». Тоді як опитування візитерів під час «Євро-2012» виявило, що понад 80% фанатів ніколи не були в Україні. «Тому можна сказати, що Україна стала більш знайомою для європейців, в Україну більше їздили, Україна стала ближчою», – додає аналітик.

Поразка пропаганди проти України – дослідження

Аналітик Інституту світової політики стверджує, що 28% опитаних мали побоювання щодо подорожі в Україну. З них – понад половина стверджували, що бояться через воєнні дії, 43% – побоювалися терактів у людних місцях, а 15% мали дані, що в Україні високий рівень злочинності.

70% опитаних візитерів описують конфлікт як війну України з Росією. Такі показники демонструють поразку російської пропаганди, яка «намагається утвердити твердження, що йдеться про внутрішній конфлікт», зазначає Дарія Гайдай.

Міжнародний піар-менеджер «Євробачення» Вікторія Сидоренко відзначає, що про Україну публікували багато фейків: «І всі вони, здавалося, були дуже різні – від якихось публікацій, які просували те, що ми некоректно поводимося з безпритульними тваринами, що ми нетолерантні до ЛГБД-спільноти, до того, що тут відбувається конфлікт, територія погано контрольована правоохоронними органами, що на території багато зброї. Кожен з цих меседжів має один напрямок: вся ця пропаганда апелювала до такої цінності, як безпека».

Після відвідин України в ній побачили не країну конфлікту, а європейську державу

Відвідини України змінили ставлення на більш позитивне. Україна домінує у західних ЗМІ як країна, де відбувається конфлікт, однак є люди, які бачать Україну як сучасну європейську державу
Несподіваним для дослідників стали відповіді щодо ймовірного членства України в ЄС, повідомляє Дарія Гайдай. 54% респондентів думають, що Україна вступить до Євросоюзу у найближчі 5 років, і 19% гостей пророкують поріг у 10 років. Тим часом лише 1% опитаних вважає, що Україна ніколи не стане членом ЄС.

«Ми можемо сказати, що відвідини України змінили ставлення на більш позитивне. Більше осіб захотіли, щоб Україна стала членом ЄС, тобто вони бачать Україну членом ЄС, членом об’єднаної Європи. І це надзвичайно позитивно, оскільки все ж таки Україна домінує у західних ЗМІ як країна, де відбувається конфлікт, однак є люди, які бачать Україну як сучасну європейську державу», – підсумовує Дарія Гайдай.


Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук назвала, над чим, на думку гостей, в Україні треба працювати: «Є питання до транспортної інфраструктури, взагалі міської інфраструктури, ще є питання, нас це досить здивувало, до уряду загалом. Але я думаю, що тут спрацював образ корумпованої країни, корумпованого політичного істеблішменту, який активно роками нав’язується закордонними медіа».
92% опитаних гостей «Євробачення» висловили бажання знову відвідати Україну. Мені здається, що це і є найважливішим висновком з усього дослідження
Альона Гетьманчук каже, що до «Євробачення» Україна асоціювалася насамперед із війною, однак після конкурсу головною асоціацією стали «гостинність та чудові позитивні люди». Дослідник підсумовує: «92% опитаних, абсолютний рекорд, гостей «Євробачення» висловили бажання знову відвідати Україну. Мені здається, що це, власне, і є оцінка того, як було організовано «Євробачення», як воно відбулось, і є найважливішим висновком з усього дослідження».

Європейці не бояться українців – МЗС

Начальник управління публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України Анатолій Соловей говорить, що дослідження стане базою для роботи МЗС та українських дипломатичних установ.
Існує проблема сприйняття України за кордоном. Воно значно гірше, ніж те, яке люди отримують, коли приїздять сюди – вони нас не бояться, незважаючи на те, що російська пропаганда активно намагається зіграти
«Існує проблема сприйняття України за кордоном. Воно значно гірше, ніж те, яке люди отримують, коли приїздять сюди», – каже Анатолій Соловей.

Він наголошує на тому, що 76% опитаних підтримують запровадження безвізового режиму ЄС з Україною: «це означає, що вони бачать нас європейцями, вони нас не бояться, незважаючи на те, що російська пропаганда активно намагається зіграти на тому, що, дійсно, є міграційна криза, і, дійсно, ми бачили спроби представити запровадження безвізового режиму як частину такої собі небезпеки для Європи».

У 2012 році ІСП вже проводив схоже опитування серед футбольних уболівальників, які приїхали до України під час чемпіонату Європи з футболу. Тоді для більшості з них Україна була «терра інкогніта».

Комментарии

У нас читают...

Цитаты Новодворской, которые вряд ли будут поняты россиянами

Что собирается повторить Россия?

КАК БРОСИТЬ КУРИТЬ?

Поделить границы Украины и Польши - желание Кремля